Underhåll och reparationer
Bostadsrättsinnehavaren har, enligt Bostadsrättslagen och föreningens stadgar, ansvar för att lägenheten hålls i ett bra skick. Men en bostadsrättsinnehavare har ganska stor rätt att göra förändringar i sin lägenhet eftersom medlemmen har underhållsskyldigheten för lägenhetens inre. Vissa åtgärder i lägenheten kräver dock styrelsens tillstånd. En ansökan om tillstånd till vissa åtgärder bör därför ske skriftligt till styrelsen.
Ditt ansvar som bostadsrättsinnehavare
Du ansvarar för underhåll och reparationer i din lägenhet, inklusive:
- Väggar, golv och tak.
- Inredning i kök och badrum.
- Glas i fönster och dörrar.
- Ledningar och installationer för vatten, värme, ventilation och el (dock inte stamledningar).
Föreningens ansvar
Föreningen ansvarar för det yttre underhållet, exempelvis:
- Stamledningar för avlopp, vatten, värme och el.
- Yttersidor av fönster och dörrar.
- Rökgångar och ventilationskanaler.
Observera att du inte får beställa arbete i föreningens namn, om du gör det står du själv för kostnaden. Om det senare visar sig att arbetet borde täckas av föreningen, kan det regleras i efterhand enligt stadgarna.
Frågor och svar om underhåll
Vad omfattar mitt underhållsansvar?
Det inkluderar lägenhetens inre samt tillhörande utrymmen som förråd. Exempel: väggar, golv, tak samt inredning i kök och badrum.
Vad händer vid brand, vattenskada eller ohyra?
Om du eller någon i ditt hushåll orsakar brand eller skada, ansvarar du för reparationen. Liknande regler gäller för vattenskador och ohyra.
Kan jag bli ansvarig för skador utanför min lägenhet?
Ja, om du genom vårdslöshet eller bristande underhåll orsakar skador i andra delar av huset, exempelvis i en grannes lägenhet, kan du bli skyldig att stå för reparationen.
Ventilation i lägenheten
Varje lägenhet har ett kombinerat till- och frånluftssystem där friskluft värms upp av frånluften innan den leds ut. Detta system återvinner energi och bidrar till lägre energikostnader.
Ditt ansvar för ventilationen
Rengör fettfiltret under köksfläkten regelbundet, helst en gång i månaden. Lägg det i varmt vatten med diskmedel och skrubba, eller kör det i diskmaskinen. Vid byte av fläktkåpa, kontakta styrelsen. Endast godkända fläktkåpor är tillåtna, och system från exempelvis IKEA passar inte. En icke godkänd kåpa kan behöva bytas på din bekostnad.
Ventilationssystemet ska alltid vara igång för att undvika fukt- och kondensskador i byggnaden.